Frank Govers bustier de porceleyne fles

2,700.00

Een van de bijzonderste stukken gemaakt voor de modeshow van de PORCELEYNE FLES van Frank Govers, er zijn er maar 2 van gemaakt.

Een collector item.

 

Artikelnummer: CBM-123 Categorie:

Beschrijving

Een van de bijzonderste stukken van Frank Govers, er zijn er maar 2 van gemaakt.
Het andere korset hangt in het Gemeentemuseum Den Haag.

Heeft 4 tot 6 maanden borduurwerk in gezeten.
Hij heeft bij Frank Govers gehangen voor 45.000 gulden. De geschatte waarde is nu 2700 euro.

Over de Nederlandse modeontwerper Frank Govers (Tiel, 6 maart 1932 – Amsterdam, 14 januari 1997):
Govers werd geboren in Tiel, waar zijn ouders een schoenenzaak dreven. Na het bezoeken van een modeshow in Wassenaar van de Franse couturier Jacques Fath, wist Govers dat hij modeontwerper wilde worden. Aanvankelijk was Govers van 1949 tot 1956 werkzaam als etaleur in Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch, onderbroken door zijn dienstplicht. Vanaf 1956 werkte hij als etaleur in Amsterdam. In 1959 opende hij daar met kleermaker Jan Kamphuis het couturehuis Kamphuis Govers Couture maar deze onderneming moest in 1964 vanwege schulden zijn deuren sluiten. In de tweede helft van de jaren ’60 raakte Govers geïnspireerd door de hippies die een eigen mode hadden met kleding uit India, jassen uit Afghanistan, omslagdoeken met franjes en kwasten, en etnische sieraden. In 1974 begon hij opnieuw met couture, gekenmerkt door uitbundige kleuren, overdadig stofgebruik en veel borduursels. Door licentieverdragen met een parfumfabriek en met dames- en herenkledingfabrikanten had zijn couturehuis een goede financiële basis.

Govers was op zijn beurt een voorbeeld voor de ontwerpers die de bohemienne chic van de jaren 70 perfect wisten te verbeelden in ingenieuze ontwerpen. In de jaren 80 liet Govers zich inspireren door de Parijse mode waarin op dat moment alles groot en wijd was. Govers paste dit toe in kleding die hij ontwierp voor podiumartiesten. Violiste Emmy Verhey ging nooit het podium op zonder zijn kleding. In 1995 nam hij in de Amsterdamse Beurs van Berlage afscheid als couturier met een laatste modeshow (“The Power of Style”). Aan het einde van deze avond kreeg hij een Koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Patijn van Amsterdam. In 1995 presenteerde hij ook zijn boek Mijn leven in mode.[2] In een interview uit die tijd zei Govers over zichzelf “Ik pretendeer haute couture te maken en geen prêt-à-porter. Ik hoef mijn jurken niet met veel geschut te laten zien, want ik heb een trouwe klantenkring die mijn talent waardeert.”